Alan Greenspan: Americkou ekonomiku čeká silný závěr roku, dál ale znejistí, tvrdí Greenspan

18.08.2009 22:58

 Komentář autora: Výborný příspěvek. S naprostou většinou napsaného nelze než souhlasit, včetně prognózy na příští půlrok až rok.

 

Americkou ekonomiku čeká silný závěr roku, dál ale znejistí, tvrdí Greenspan 

Letošní rok uzavře americká ekonomika silným růstem. V roce 2010 ale její oživení zpomalí a znejistí. Myslí si to bývalý šéf americké centrální banky Alan Greenspan. Oslabení podle něj přijde s tím, jak automobilový průmysl vyčerpá státní pomoc.

Podle bývalého šéfa Fedu je rozhodujícím faktorem, který bude stát v pozadí silného ekonomického růstu ve třetím a čtvrtém čtvrtletí, propad skladových zásob.

Spotřeba ve Spojených státech totiž překonala produkci zhruba o jedno procento. Firmy tak musí vyrábět více zboží a to může zapříčinit až pětiprocentní čtvrtletní růst hrubého domácího produktu.

"Myslím, že následujících šest měsíců můžeme být v klidu," prohlásil Greenspan. "Výstavba nových domů i automobilový trh oživují. Tento vývoj ale nebude mít sílu pokračovat."

Motory hospodářského oživení, automobilový průmysl a stavebnictví, totiž podle Greenspana oživují jen díky vládním stimulům. Na program šrotovného například americká vláda vyčlenila tři miliardy dolarů, prodeje aut tak výrazně stouply.

Více vozidel než řidičských průkazů

Greenspan ale tvrdí, že automobilový trh je přesycený. Po amerických silnicích totiž jezdí o dvacet procent motorových vozidel více, než je vlastníků řidičských průkazů.

Přes oživení na realitním trhu je podle bývalého centrálního bankéře nepravděpodobné, že se míra vlastnictví domů v USA vrátí na úroveň posledního boomu, který přiživovaly levné úvěry a méně přísné podmínky pro jejich získávání.

Kritici Alana Greenspana tvrdí, že centrální bankéř po recesi v roce 2001 příliš dlouho udržoval úrokové sazby na velmi nízké úrovni a usnadnil tak vytvoření úvěrové bubliny. Ta pak přispěla k propuknutí finanční krize, kterou následuje současná hospodářská recese.

Greenspan se ale opakovaně brání, že Fed nemohl zvyšovat úrokové sazby pod tlakem globálních sil. Bubliny navíc podle něj nejdou rozpoznat do té doby, než prasknou.

Zdroj: iDNES.cz

Jan Hýsek * Top 5

Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...