Alan Svoboda a jeho podvod: Manažer ČEZ zneužil informace

21.08.2009 23:25

 Komentář autora: Jeden z největších prohřešků na kapitálovém trhu vyšel tohoto "top" manažera ČEZu velmi lacino. Pokuta 1,7 milionu je pro tohoto manažera asi tak bolestivá, jako když běžný smrtelník dostane pokutu 5.000,-Kč za rychlou jízdu. Je to smutné zjištění, ale stále se znovu a znovu potvrzuje, že v ČR platí jiná pravidla a jiné zákony pro jiné skupiny lidí. Alan Svoboda je toho dalším důkazem.

 

Manažer ČEZ zneužil informace. Zaplatí pokutu 1,7 milionu

Alan Svoboda, jeden z klíčových manažerů polostátní firmy ČEZ, musí zaplatit státu pokutu 1,7 milionu korun za tzv. insider trading s akciemi tohoto energetického kolosu. Rozhodla o tom s konečnou platností Česká národní banka.

Svoboda tak pokutou vrátí celou sumu, kterou si před pěti lety sporným obchodem s akciemi ČEZ vydělal. Tehdy to bylo 1,6 milionu korun.

Kauza manažera energokolosu je vůbec první případ obvinění z insider tradingu, tedy zneužití vnitřní informace společnosti k obchodům s jejími akciemi, za který byl někdo potrestán. Kvůli transakci Svobodu obvinila i policie. Městský i Vrchní soud v Praze však nedávno rozhodly, že se nestal trestný čin, ale jen přestupek. A ten má řešit právě ČNB, která dohlíží nad kapitálovým trhem.

Banka už dříve Svobodovi navrhla pokutu čtyři miliony, v nynějším rozkladovém řízení a po vyjádření soudů ji snížila právě na 1,7 milionu.

Advokátu Radku Pokornému, který Svobodu zastupuje, se postup banky nelíbí. "Pokutu samozřejmě zaplatíme, ale rozhodnutí ČNB napadneme správní žalobou u soudu," řekl MF DNES. Podle něj je například zcela "bezprecedentní", že se banka odmítla zabývat důkazy o Svobodově nevině z policejního spisu v trestním řízení.

Odmítá i to, z čeho Svobodu banka viní. Překvapivě to není zneužití informace o čtvrtletním zisku ČEZ z roku 2004 před jejím zveřejněním, což celou dobu řešily soudy, ale zneužití vnitřní informace o navrhované výši dividendy. Ta měla být zveřejněna na blížící se valné hromadě firmy a Svoboda právě před tím nakupoval své akcie.

ČNB ve zprávě tvrdí, že návrh výplaty dividendy devět korun na akcii tehdy nebyl před valnou hromadou jistý, jeho potvrzení tak byla kurzotvorná informace. Akcie také poté vzrostly, Svoboda je krátce nato prodal a vydělal celkem 1,6 milionu. Banka také upozorňuje, že Svoboda byl vysoce postavený manažer a jeho obchody s akciemi dosáhly velkého objemu. "Navíc šlo o opakovaný delikt, protože akcie koupil dvakrát po sobě," dodala banka.

Zdroj: iDNES.cz

Související: Alan Svoboda a insider trading

Jan Hýsek * Top 5

Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 892)
Ne (407)

Celkový počet hlasů: 4299

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...