Brownfieldy zlevňují, zájem upadá

02.06.2009 11:53

Komentář autora: V současné době asi žádné překvapení...

Ceny areálů bývalých průmyslových podniků padají o desítky procent. Stranou zájmu stojí především velké areály v regionech.

V areálu bývalých kasáren v centru Českých Budějovic měl vzniknout luxusní hotel za dvacet milionů. Objekt však s největší pravděpodobností skončí v dražbě a jakákoli přestavba se zasekne na několik let. Stavbu nejdřív nechtěli dovolit památkáři, a pak se vlastník nemovitosti, společnost CBPS, dostal do konkurzu.

Podobně se zadrhla velká řada jiných projektů, které měly vzniknout na brownfieldech, tedy v areálech průmyslových nebo zemědělských nemovitostí. Většina jich ztroskotává kvůli nedostatku financí.

Ladem leží dvaatřicet hektarů blízko centra Ostravy, kde měla vzniknout čtvrť Nová Karolina, plná obchodů, bytů a kancelářských ploch. Jasný není osud pražských Bubnů, které vlastní developer ORCO. Společnost podle obchodního ředitele Aleše Vobruby hledá spoluinvestora.

Řada developerů by se těchto objektů ráda zbavila. Prodeji se nebrání například holandská společnost MEI Holding, která před pěti lety koupila areál bývalé továrny Textilana v Liberci. Do roku 2007 tam mělo vyrůst obrovské obchodní centrum Promenáda, ale protože ve městě vznikla další čtyři centra, projekt padl. Společnost MEI se proto rozhodla postavit místo obchodů byty. "Na projektu dnes pracujeme, komplikuje ho hlavně nutnost změnit využití areálu v územním plánu k bytovým účelům. Kdyby se ale vyskytl vážný zájemce o koupi, budeme s ním jednat," řekl HN Tomáš Kadeřávek, který má projekt na starosti.

Na trhu ale nyní pro prodej není dobrá doba. "Zájem o brownfieldy upadá. A tlačí to dolů i ceny. Sledujeme pokles v řádu desítek procent," říká analytik společnosti King Sturge Dušan Šťastník.

Na ocet zůstávají hlavně areály o velké ploše a brownfieldy v regionech. Na velké projekty totiž nejsou peníze a bankovní úvěrování nefunguje.

"Při výstavbě bytů dnes chtějí banky až 80 procent prodaných bytů, zatímco dříve jim stačilo třeba 30 procent. V takovém případě už úvěr postrádá smysl," říká Václav Matyáš šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Podle údajů agentury CzechInvest, která administruje dotace pro firmy na obnovu těchto areálů, je k využití na investice v Česku asi 2355 brownfieldů o celkové rozloze přes 10 tisíc hektarů. Nejvíce jich je v Moravskoslezském kraji. Jejich celková plocha přesahuje dva tisíce hektarů. V Ústeckém kraji je k využití přes 1100 hektarů. Jde především o průmyslové a zemědělské zóny.

Pokles cen nahrává spekulantům s nemovitostmi.

"Brzy přijde vhodná doba pro investory, kteří mohou přímo vstupovat do komerčně-nemovitostních projektů, a zhodnotit tak v nich dlouhodobě svůj majetek. Bude se to ale asi týkat spíše menších areálů," říká Michal Kadrnožka ze společnosti CS Property Services, která se zaměřuje zejména na zhodnocování majetku privátních investorů v oblasti realit.

Investory ale od staveb v opuštěných průmyslových nebo zemědělských oblastech odrazují nutnost odstranit ekologické škody nebo památkáři, kteří omezují úpravy objektů.

Zdroj: iHNed.cz

JanHýsek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...