Ceny bytů: Ceny starších bytů v panelácích výrazně klesají, u novostaveb stagnují

09.06.2009 14:53

Komentář autora: Po mnoha letech výrazného růstu se nám otáčí trend. Dalo se to přeci jenom očekávat. Na "otočku" směrem vzhůru to zatím rozhodně nevypadá. Dávám tomu tak 2-3 roky.

Ceny starších bytů v panelácích výrazně klesají, u novostaveb stagnují

Nové kvalitní byty ve výjimečných lokalitách mají tendenci mírně zdražovat, všeobecně se však dá říci, že ceny nemovitostí klesají. Starší byt 3+1 v panelovém domě na Jižním městě bylo před rokem možné prodat za 3,5 milionu korun, letos se jeho cena pohybuje kolem 2,7 milionu korun.

"Meziročně ceny nemovitostí klesly v průměru o 10 až 15 procent. Pád začal až v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy reality dosáhly cenového stropu ve většině krajských měst. Do té doby ceny nemovitostí rostly ve všech regionech o desítky procent," řekl Jakub Havrlant, ředitel realitního tržiště bezrealitky.cz, které průzkum cen nemovitostí provedlo.

Ceny nemovitostí začaly klesat kvůli snížené poptávce, kterou způsobil útlum hospodářství i horší dostupnost hypoték v závěru loňského roku. Kupující navíc spekulovali o možném snížení cen v Novém roce, proto nákup odkládali.

"Dá se předpokládat, že ceny budou stagnovat nebo u méně kvalitních nemovitostí ještě klesat," řekl Havrlant. Byty v novostavbách si podle něj cenu udržely, nebo oproti loňskému roku o něco málo podražily. Letos více než dříve o ceně nemovitosti rozhoduje lokalita, typ zástavby a kvalita bydlení.

"Rozdíly v cenách kvalitního a méně kvalitního bydlení se budou dále prohlubovat, jako je to obvyklé v zahraničí. Doba, kdy bylo možné žádat vysoké částky i za evidentně nekvalitní bydlení, naštěstí končí," dodal Havrlant.

Posiluje pozice kupujících
Oproti předchozím rokům také podle Havrlanta přibylo lidí, kteří jsou ochotni zaplatit za kvalitu. Ubývá tedy projektů, které se tvářily kvalitně jen na papíře. Developeři se snaží poptávku rozhýbat i různými bonusy.

Vzhledem k tomu, že takových projektů může vzniknout jen omezený počet, lze očekávat, že nově stavěné byty do budoucna ještě podraží. "Naopak nekvalitní projekty budou hůře prodejné a developeři budou muset s cenou dolů," konstatuje Havrlant.

Zdroj: iDNES.cz

JanHýsek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 897)
Ne (412)

Celkový počet hlasů: 4309

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...