De Beers: Největší producent diamantů přišel o 99 procent zisků

24.07.2009 23:38

Prodej surových diamantů se propadl o 57 procent na 1,4 miliardy USD.

Největšímu světovému producentovi diamantů De Beers klesl za šest měsíců letošního roku zisk o 99 procent na tři miliony USD (53,8 milionu Kč) a prodej surových diamantů se propadl o 57 procent na 1,4 miliardy USD. Společnost, která kontroluje zhruba 40 procent trhu se surovými diamanty, však současně v pátečním prohlášení uvedla, že v druhé polovině roku očekává zlepšení situace. 

Na firmu těžce doléhá nynější ekonomická situace. Kvůli slabé poptávce společnost snížila v první polovině roku produkci o 73 procent na 6,6 milionu karátů a přistoupila i ke snižování nákladů.

Světová ekonomická krize má negativní vliv na maloobchodní prodej diamantových šperků i poptávku po neopracovaných kamenech. Firma dodala, že pozitivní vývoj zaznamenala pouze na rozvíjejících se trzích jako Čína a Indie.

De Beers byl nucen si na počátku letošního roku kvůli ekonomické krizi půjčit od svých akcionářů půl miliardy dolarů. Firma dodala, že na konci června její dluh stoupl na 4,06 miliardy USD z 3,8 miliardy na konci roku 2008. Poměr půjček k vlastnímu kapitálu tak činil 40 procent. Analytici se domnívají, že skupina bude muset požádat o další finanční pomoc.

V De Beers vlastní 45 procent těžební skupina Anglo American Plc. Firma má doly v Botswaně, Jihoafrické republice, Namibii a Kanadě, napsala agentura Reuters.

Zdroj: ČTK

Více o autorovi se dozvíte na janhysek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 908)
Ne (473)

Celkový počet hlasů: 4381

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...