Dr.Alexander Elder o money managementu

16.11.2009 08:13

Předpokládejme, že vy a já vsadíme cent na hod mincí: orel - vyhrajete; panna - prohrajete. Předpokládejme, že máte 10 dolarů kapitálu, který můžete riskovat a já mám 1 dolar. Dokonce i když mám méně peněz, nemusím se obávat - bylo by třeba řadu po sobě jdoucích 100 ztrát, aby mi vymazaly účet. Můžeme hrát dlouhou dobu, pokud mezi nás nevstoupí dva makléři a neodčerpají náš kapitál formou poplatků a slippage.

Šance se dramaticky změní, když vy a já zvýšíme naše sázky na čtvrťák. Když já mám jenom 1 dolar, potom řada jen čtyř ztrát mně zničí. Když vy máte 10 dolarů, můžete si dovolit ztratit čtvrťák 40x v řadě za sebou. Je pravděpodobnější, že série čtyř ztrát za sebou přijde dříve než série 40 ztrát. Pokud budou jiné faktory stejné, ubožejší ze dvou obchodníků je ten, který bude dřív na mizině.

Spousta amatérů si myslí, že "jiné faktory" nejsou zdaleka stejné. Považují sami sebe za chytřejší, než jsou ostatní. Oblast obchodování těžce pracuje na posílení falešné představy, když říká obchodníkům, že vítězové získávají peníze prohrané poraženými. Pokouší se skrýt fakt, že obchodování je hra se zápornou sumou. Domýšliví amatéři obchodují s neuváženým rizikem a produkují tak poplatky pro makléře a zisky pro parketové obchodníky. Když se sami vyhodí z trhu, přijdou noví naivní obchodníci, protože prameny naděje jsou věčné.

První je přežití

Prvním cílem money managementu je zajistit přežití. Musíte se vyhnout riziku, které by vás mohlo vyřadit ze hry. Druhým cílem je získat stabilní míru výnosů a třetím cílem je získávat vysoké výnosy - ale přežití přichází jako první.

"Neriskujte celý balík," je první pravidlo obchodování. Poražení jej porušují velkými sázkami na jeden obchod. Pokračují v obchodování se stejnou nebo dokonce větší částkou v průběhu po sobě jdoucích ztrát. Většina poražených zbankrotuje, když se pokoušejí dostat obchodováním z minusového konta. Dobrý money management je na prvním místě, může vás udržet mimo tuto finanční propast.

Čím hlouběji spadnete, tím je vaše finanční propast horší. Pokud ztratíte 10%, potřebujete získat 11%, abyste kompenzovali tuto ztrátu, ale pokud ztratíte 20%, potřebujete získat 25%, abyste se dostali zpátky na nulu. Když ztratíte 40%, potřebujete vydělat celých 67% a když ztratíte 50%, potřebujete vydělat 100%, abyste kompenzovali ztrátu. Zatímco ztráty rostou přímo, zisky, které je potřeba k jejich kompenzaci, rostou exponenciálně.

Musíte vědět předem kolik můžete ztratit - kdy a na jaké úrovni utnete vaše ztráty. Profesionálové obvykle běží pryč, jakmile vycítí nějaké problémy a opět vstoupí do trhu, když to považují za správné. Amatéři zůstávají v pozicích a doufají.

Zbohatněte pomalu

Amatér, který se snaží zbohatnout rychle, je jako opice na tenké větvi. Natáhne se, aby dosáhla na ovoce, ale spadne, když se větev zlomí pod její vahou. Institucionální tradeři jsou jako skupina obvykle úspěšnější než soukromí obchodníci. Dluží to svým šéfům, kteří je donutí k disciplíně. Když trader - zaměstnanec ztratí víc než svůj limit v jednom obchodě, je vyhozen pro nedostatek kázně. Když ztratí svůj měsíční limit, jsou jeho obchodní privilegia pozastavena pro zbytek měsíce a stane se z něj "holka pro všechno" - roznáší ostatním obchodníkům kafe. Když ztratí svůj měsíční limit několikrát za sebou, buď ho vyhodí nebo přesunou jinam. Tento systém umožňuje institucionálním obchodníkům zabránit ztrátám. Soukromí tradeři musí být svými vlastními přísnými šéfy.

Amatér, který si otevře obchodní účet s $20.000 USD a očekává, že jej znásobí na milion v průběhu dvou let, je jako teenager, který uteče do Hollywoodu, aby se z něj stala popová hvězda. Může uspět, ale výjimky jen potvrzují pravidlo. Amatéři se snaží zbohatnout rychle, ale zničí sami sebe tím, že divoce riskují. Mohou na chvíli uspět, ale mohou i skončit, protože sami sobě dávají dostatek příležitostí ke znemožnění se.

Amatéři se mě často ptají, jaké procento mohou obchodováním ročně vydělat. Odpověď závisí na jejich schopnostech nebo na jejich nedostatcích a na podmínkách trhu. Amatéři se nikdy nezeptají na důležitější otázku: "O kolik přijdu než zastavím obchodování a přehodnotím sám sebe, svůj systém a trhy?" Když se soustředíte na zvládání ztrát, zisky se již o sebe postarají samy.

Člověk, který dosáhne ročního zhodnocení o 25%, je králem na Wall Streetu. Mnoho špičkových finančních manažerů by darovalo své prvorozené dítě, aby byli schopni toho dosáhnout. Obchodník, který dokáže zdvojnásobit své peníze za rok, je hvězda - tak vzácná jako špičkový hudebník nebo špičkový atlet.

Když sami sobě stanovíte přiměřené cíle a dosáhnete jich, můžete se dostat velice daleko. Když dokážete zhodnotit účet o 30% ročně, lidé vás budou prosit, abyste spravovali jejich peníze. Když budete spravovat 10 milionů dolarů - nijak výstřední sumu na dnešních trzích - jenom váš samotný správní poplatek z toho může být 6%, neboli $600.000 dolarů ročně. Dosáhnete-li zhodnocení o 30%, můžete si z něj nechat 15% jako motivační odměnu - dalších $450.000 dolarů. Vyděláte víc než milion dolarů ročním obchodováním bez velkého risku. Mějte tato čísla na paměti, až budete plánovat váš další obchod. Obchodujte, abyste vybudovali co nejlepší záznamy obchodních výsledků, se stabilními zisky a malými ztrátami.

Kolik riskovat

Většinu obchodníků "odpálí" jedna nebo dvě kulky: nevědomost a emoce. Amatéři jednají na základě tušení a berou obchody, do kterých by neměli nikdy vstupovat kvůli negativnímu matematickému očekávání. Ti, kteří přežijí stádium nevědomosti, pokračují
v ladění lepších systémů. Když se stanou sebejistějšími, vystrčí hlavy ven z liščích nor - a trefí je druhá kulka! Sebevědomí je nutí riskovat příliš mnoho na jeden obchod a krátká řada ztrátových obchodů je vyřadí z trhu.

Když vsadíte na každý obchod čtvrtinu vašeho účtu, zaručeně přijdete na mizinu. Zničí vás docela krátká řada ztrát jdoucích po sobě, což se může stát dokonce i vynikajícím obchodním systémům. Dokonce i když vsadíte desetinu vašeho účtu na jeden obchod,
nepřežijete o moc déle. Profesionál si nemůže dovolit ztratit více než drobounké procento
svých aktiv na jednom obchodu. Amatér má k obchodování stejný postoj jako má alkoholik k pití. Začne s dobrými úmysly, ale skončí sebezničením.

Rozsáhlé testy ukázaly, že maximální výše, kterou může trader ztratit na jednom obchodu bez újmy svých dlouhodobých vyhlídek, jsou 2% z jeho aktiv. Tento limit zahrnuje slippage a poplatky. Když máte účet s $20.000 dolary, neměli byste riskovat víc než $400 dolarů na jeden obchod. Když máte účet se $100.000 dolary, neměli byste riskovat víc než $2.000 dolarů na jeden obchod, ale když máte jenom $10.000 na vašem účtu, potom nemůžete riskovat víc než $200 dolarů na jeden obchod.

Většina amatérů kroutí hlavou když toto slyší. Mnozí mají malé účty a pravidlo 2% jim udělá čáru přes rozpočet v jejich snecho rychlém zbohatnutí. Většina úspěšných profesionálů naopak považuje 2% limit za příliš vysoký. Nedovolí si riskovat víc než 1 nebo 1,5% svých aktiv na jeden obchod.

Pravidlo 2 procent je dobrým základem chránícím před škodou na vašem účtu způsobenou trhem. Dokonce i řada pěti nebo šesti ztrátových obchodů nepoškodí vaše budoucí vyhlídky. V každém případě, když obchodujete abyste vytvořili nejlepší záznamy obchodních výsledků, nebudete chtít přesáhnout víc než 6 nebo 8% měsíční ztráty. Pokud na tento limit narazíte, pozastavte obchodování na zbytek měsíce. Využijte toto období, abyste se zchladili, provedli sebeanalýzu a analyzovali vaše metody a trhy.

Pravidlo 2% vás uchrání od riskantních obchodů. Když vám dá váš obchodní systém vstupní signál, prozkoumejte, kde umístíte stop loss. Kdyby to obnášelo více než 2% vašeho účtu, potom obchod nerealizujte. Vyplatí se počkat na obchody, které vám umožní velmi těsné stop lossy (viz 9. kapitola). Vyčkávání na tyto obchody sníží vzrušení z obchodování, ale zvětší potenciál zisku. Vyberte si, kterou z těchto možností skutečně chcete.

Pravidlo 2% vám pomůže v rozhodování, kolik kontraktů obchodovat. Když máte na účtu například $20.000 dolarů, můžete riskovat až $400 dolarů na obchod. Když vám váš systém signalizuje lákavý obchod s rizikem $275 dolarů, potom můžete obchodovat
jenom jeden kontrakt. Když je riziko jenom $175 dolarů, potom si můžete dovolit obchodovat dva kontrakty.

A co takhle pyramidování - navyšování velikosti vašich obchodních pozic, když se obchod pohybuje ve váš prospěch? Pravidlo 2% pomůže i zde. Když vykážete zisk na trendovou pozici, můžete do ní přikoupit, pokud je váš výstupní bod na úrovni bodu zlomu nebo na lepší úrovni a riziko na přikoupené pozici nepřesáhne 2% vašich aktiv.

Jakmile stanovíte své maximální riziko na jeden obchod, musíte se rozhodnout, jestli budete riskovat stejné množství na každý obchod. O tom více příště.

Úryvek je z knihy "Tradingem k bohatství", autor Dr. Alexander Elder, vydané nakladatelstvím Grada Publishing, více informací naleznete na https://www.grada.cz 

 

Jan Hýsek * Top 5

Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...