George Soros: Ekonomický vliv Číny roste rychleji než se očekávalo

08.06.2009 15:07

Komentář autora: Co dodat. S těmito názory musím souhlasit. Snad jenom situaci s USA bych neviděl až tak černě. I když zůstávám nadále velmi opatrný.   

Soros: Ekonomický vliv Číny roste rychleji než se očekávalo

Nejznámější a nejkontroverznější finanční spekulant na světě George Soros tvrdí, že ekonomický potenciál Číny k překonání krize je odborníky nedoceněný.

Finančník George Soros v neděli pro agenturu Reuters řekl, že Čínský ekonomický vliv jednoznačně poroste rychleji, než většina lidí očekává. Souvisí to s izolací Číny od globálního finančního systému a poměrně rychlým hospodářským oživením. Za stabilizací hospodářství také stojí státní bankovní pomoc.

"V mnoha ohledech se ukazuje, že čínský bankovní trh využil určitou izolaci od zbytku světa a je v lepším stavu než mezinárodní bankovní systém," řekl při přednášce na univerzitě v Šanghaji. Soros dodal, že rozsáhlá kontrola kapitálu pomohla ochránit čínské finanční instituce před tím nejhorším z globální finanční krize.

"Vliv státu je také větší. Takže když vláda řekne "půjčujte", banky půjčují. To staví Čínu do lepší pozice pro zotavení se z recese," dodal Soros.

V prvním čtvrtletí nové úvěry čínských bank vzrostly na rekordní úroveň. To je důvod k optimistickým vyhlídkám pro třetí největší ekonomiku světa.

Prognóza zůstává pro USA chmurná

Soros již dříve prohlásil, že existuje nebezpečí, které spočívá v náhlých výkyvech na globálních akciových trzích. Dodal, že chmurné jsou i vyhlídky pro hospodářství USA. Americký bankovní systém je podle Sorose proti tomu čínskému "v podstatě nesolventní" a ještě letos nelze čekat žádné oživení.

Americká ekonomika se nachází v recesi a mohla by zpomalení čelit ještě hodně dlouho. Navzdory obrovským vládním stimulacím je pro USA hrozbou i možný prudký nárůst inflace.

Dolar je podle Sorose jako světová rezervní měna pod tlakem a nakonec by mohl být nahrazen umělou měnou Mezinárodního měnového fondu, jak to navrhuje Čína. Nynější systém rezervní měny který dovoluje Spojeným státům utrácet mnohem více, než vydělají, musí být podle něj reformován.

Světová banka tvrdí, že by čínská ekonomika měla v letošním roce vzrůst o 6,5 procenta. Tempo růstu by tak zpomalilo z loňských devíti procent. Čína si však i tak povede lépe než další přední ekonomiky světa.

Zdroj: iHNed.cz

JanHýsek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 890)
Ne (405)

Celkový počet hlasů: 4295

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...