Jádro: Itálie se vrací k jádru. Kvůli financím i energetické bezpečnosti

14.07.2009 17:07

Komentář autora: Návrat k jádru, který očekávám již pár let a nepochybně nejsem sám, se začíná pomalu a nenápadně realizovat. V současné době je to jeden z nejefektivnějších a současně nejekologičtějších přístupů. 

 

Itálie se vrací k jádru. Kvůli financím i energetické bezpečnosti

Poté co italská společnost Enel dokončí v roce 2013 dva nové jaderné bloky ve slovenských Mochovcích, začne s výstavbou na vlastní půdě. Zlomí tak dvě desetiletí trvající italský strach z Černobylu.

Itálie chce po roce 2013 začít s výstavbu vlastních jaderných elektráren. Na italsko-slovenském fóru v Bratislavě to toto úterý řekl italský ministr pro ekonomický rozvoj Claudio Scajola. Italský parlament minulý týden po dvou dekádách povolil výrobu energie v jaderných elektrárnách, která byla od výbuchu elektrárny v Černobylu zakázána.

Výstavba nových jaderných zdrojů v Itálii by tak začala v době, kdy Slovenské elektrárny (SE) dokončí dva nové bloky elektrárny v Mochovcích. Většinovým vlastníkem SE je italská společnost Enel, jejímž největším akcionářem je italská vláda. Celková investice má dosáhnout do roku 2013 2,7 miliardy eur (70,3 miliardy Kč), z kterých se 2,2 miliardy eur (57,3 miliardy Kč) vykryjí z vlastních zdrojů. Podle Scajoly jde o největší investici italských firem v zahraničí.

"Jakmile dokončíme práci zde, začneme práci v Itálii," řekl Scajola. Dodal, že jeho země platí v současnosti za elektřinu o třetinu více než ostatní země střední Evropy. "Nechceme produkovat elektrickou energii v jaderných elektrárnách v jiných zemích, ale u nás doma, (...) abychom byli doma bezpeční," řekl Scajola.

Na Slovensku plánuje vybudovat jadernou elektrárnu v Jaslovských Bohunicích ve spolupráci se slovenskou vládou i český ČEZ. Začátek výstavby je plánován na rok 2014, do provozu by měla být uvedena v roce 2020.

Zdroj: ČTK, iHNed.cz

Více o autorovi se dozvíte na janhysek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...