Long nebo short. Co je lepší?

25.09.2009 01:06

Vybráno z nového diskuzního fóra na novém serveru AkcieCz.com 

"Čím se liší riziko pro long a short? Nevidím rozdíl.

To je přeci stále ta stejná otázka. Toto se mi bude trošku hůře vysvětlovat ale mohu to zkusit.

Tak jak jsem již dříve popsal, jsem přesvědčený, že akciové trhy jsou v dlouhodobém horizontu předurčené k růstu. Jde o to, jak trh funguje a jakou plní úlohu.

Domnívám se tedy, že pokud vyberete náhodnou akcii v náhodný čas, je znatelně pravděpodobnější, že v horizontu dní, týdnů, měsíců i roků půjde kurz spíše nahoru než dolu. Stačí přečíst pár kvalitních burzovních publikací, myslím že většina autorů dochází ke stejnému závěru a navíc to někteří z nich dokazují i na hodnocení různých časových úseků (například měsíce v roce). Vlastně tady nyní hovoříme o pravděpodobnosti že? Neřešíme situaci na trhu ani jednotlivé tituly.

A nyní si můžeme vzít tu spekulaci na pokles (short) a na vzestup (long) v extrémních situacích o kterých jsme již dříve hovořili. Dejme tomu, že jsme schopni s jistou spolehlivostí určit, kdy je daná akcie totálně předražená či totálně podhodnocená, tedy kdy aktuální cena rozhodně neodpovídá její vnitřní hodnotě (už tady budou někteří vědátoři a pedagogové tvrdit, že to není možné, ale jsou vedle jak ta jedle!). Tak pokud tedy dokážete slušně určit tyto extrémní situace, tak už si myslím, že je opravdu jedno zda budete spekulovat na pokles totálně předražené akcie a nebo budete spekulovat na vzestup totálně podhodnocené akcie. V obou případech byste měla dříve či později vyhrát a odměna bude značná! (A možná že ta pravděpodobnost úspěchu bude i tak trošku posunutá ve prospěch nákupu totálně podhodnoceného titulu - pouze díky tomu dlouhodobému růstovém trendu trhů, ale i tak by to mělo pro toto "vítězství" bohatě stačit.)

Tak. A to co jsem se nyní pokusil neuměle popsat, tedy to, že nejefektivnější je využít extrémních situací na trhu tedy vychýlení z normálu, to je přesně uvažování a investování podle mého gusta. Ale nejsem jistě sám, kdo o tom takto přemýšlí. Po přečtení dvou knih od legendárního Sorose jsem přesvědčený, že přesně na tomto je postavena podstata jeho spekulací!

Co na to vy ostatní?"

Další diskuze na aktuální témata najdete na zbrusu novém diskuzním fóru zde
 

Jan Hýsek * Top 5

Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...