Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy II. - Resistence

18.01.2010 08:34

Luboš Čermák: Praktický kurz technické analýzy II.

 

V minulém článku jsem Vám poodhalil ten nejběžněji používaný, ale přesto velice potřebný základ technické analýzy. Těm z Vás, kteří mají větší zkušenosti s trhy možná vyvstane otázka: "Proč někdo píše o něčem, co je tak samozřejmé a jednoduché?" Odpovědí na tuto otázku chci poodhalit své pohnutky. Je to totiž zcela prosté. Každý, kdo se v životě snažil něčeho dosáhnout, musel vynaložit určité a rozhodně nemalé úsilí, aby dosáhl svého cíle. Na konci této cesty se člověk ohlédne za sebou a přemýšlí. Přemýšleli jste někdy o tom, co jste ve Vašem podnikání, životě či jiných sférách dokázali? Těší Vás to? Nepochybně ano, alespoň doufám. Jsem totiž nerad ve společnosti lidí, jichž jejich práce, podnikání či život nenaplňuje. Vše je o pozitivním náhledu na vše co děláte. A tudíž má odpověď! Proč zde píši o něčem pro někoho tak nezajímavém a běžném? Protože toto jsou první kroky k úspěšnému investování! A kdo vše se může stát obchodníkem, anebo investorem? Já odpovídám, že to může být každý schopný a inteligentní člověk! Pokud se tedy cítíte natolik schopní, oplýváte přirozenou inteligencí a hlavně milujete peníze, vynaložím veškeré úsilí, abych Vám pomohl prohlédnout tím na první pohled velice složitým, ale přesto snadným navyšováním financí.

Čím se tedy budeme dnes zabývat? Odpovím Vám otázkou, kterou si položte každý sám. Četli jste předchozí článek? Pokud to s burzou myslíte vážně, odpovíte kladně. Gratuluji, usnadnili jste si práci pro dnešní den, protože dnešní pojem velice úzce souvisí s pojmem z předchozího článku a tím byl Support. Chápeme-li tedy všichni, že trhy jsou z velké části o psychologii všech obchodníků, musíme i Support chápat jako psychologickou spodní hranici ceny. Ale kde máme hledat něco jako strop?? Existuje vůbec něco takového? Mají ceny na trhu nějakou horní hranici? Ano, této hranici se říká Resistence!

 

 

Nyní si jistě říkáte: " Jistě, je to prostě obrácený Support." Jak snadně se dá na první pohled složitá myšlenka vysvětlit. Ano, Resistence nám označuje horní maxima ceny, od kterých se cena daného instrumentu postupem času odráží do nižších cenových pásem. Obchodníci se takto snaží regulovat cenu, pokud si myslí, že její hodnota je pro daný moment či období příliš nadsazená. Je to vcelku jednoduchý nástroj komunikace mezi investory. Když se posadíte k počítači Vy, otevřete si graf a pozorujete dění na trhu, nevidíte o nic více než kdokoliv jiný na druhém konci planety. Všechny signály a znaky, které si zde v průběhu času vysvětlíme jsou nástroje ke komunikaci mezi všemi obchodníky. Všichni se jimi řídí, všichni je používají a všem pomáhají rozpoznat situaci na trzích. Samozřejmě, že každý Support či Resistence mají své období trvání, jinak by trhy v roce X započaly svůj běh a do dnešní doby by se pohybovaly nad stále stejným Supportem a Resistencí. V trhu nalezneme množství takových bodů, každý je ale časem proražen a cena si hledá nové hranice. Proto vždy nezapomínejte na to, že trhy jsou projekcí nálady obchodníků. Na každou situaci je potřeba pohlížet individuálně s použitím všech rozpoznatelných signálů, které dokáže každý z Vás časem velice dobře přečíst.

Luboš Čermák

lubos.cermak@email.cz

  

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

Kurz technické analýzy Luboše Čermáka:

 

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 895)
Ne (410)

Celkový počet hlasů: 4305

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...

Anketa

Po přečtení tohoto článku, rozumíte pojmu "resistence"?

Ano (29)
Ne (20)

Celkový počet hlasů: 69