ORCO: Realitní společnost Orco se ocitá ve velmi vážné situaci

22.05.2009 11:28

Komentář autora: ORCO má stále velké problémy. Dříve miliardáři Ottovi momentálně není co závidět...

Realitní společnost Orco předložila hospodářské výsledky za první čtvrtletí roku 2009 včas, analytici ovšem hodnotí firemní situaci jako kritickou. Oznámená čísla totiž zcela převyšovala tržní očekávání.

Ještě v roce 2007 Orco dokázalo vydělat 2,2 miliardy korun. Za první tři měsíce roku 2009 ale jeho účetnictví vykázalo čistou ztrátu 47,5 milionu eur. ,,Číslo je o devadesát pět procent vyšší, než jsme očekávali, o 257,6 procenta vyšší v meziročním srovnání, ovšem o 87,3 procenta nižší, než činila největší ztráta firmy v posledním kvartále roku 2008," vypočítává analytik společnosti Patria/KBC Jiří Fišer. Mnohem více než samotná provozní čísla překvapily experty na kapitálový trh špatné výsledky především z derivátových operací a přecenění majetku.

Investorská veřejnost řeší i otázku, zda oznámená čísla, vzhledem k tomu, že Orco ještě nepředstavilo auditovaná data za rok 2008, mají vůbec nějakou vypovídací hodnotu. ,,Vypovídací schopnost je skutečně omezená. Možná více než kvůli zpoždění auditu kvůli absenci detailní informace o tvorbě položek typu snížení hodnoty aktiv, ostatních finančních nákladů, kurzových ztrát, ale i některých provozních nákladů," říká analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Je sice pravda, že developeři ve čtvrtletních výsledcích přecenění aktiv často nezveřejňují, ale zde hraje roli podle analytiků i boj majitele firmy o svůj další vliv ve firmě. ,,To podle mého názoru může znamenat horší transparentnost výsledků i konání společnosti," dodává Hlinomaz.

Na hospodářské výsledky reagovali i zástupci menšinových akcionářů. Šéf sdružení SOS Orco Luboš Smrčka však jen vyzval vedení Orka k tomu, aby předložilo plán, pomocí kterého vyřeší nepříznivé vztahy s věřiteli, a detailní postup restrukturalizace a ozdravení firmy.

Zdroj: AKCIE KOMODITY

Více o autorovi se dozvíte na janhysek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...