PXE: Trh s elektřinou

16.06.2009 14:58

Energetická burza Praha (PXE) oslaví v červenci dva roky existence v ČR. Co se za tu dobu změnilo?

Přinesla PXE na trh něco nového? Jaký je její význam? Ke zodpovězení těchto otázek je třeba vrátit se do období před existencí PXE. V období před vznikem PXE byla cena silové elektrické energie, která je významnou složkou koncové ceny pro zákazníka, stanovována prostřednictvím aukce. Ta se konala jednou ročně. Takový způsob cenotvorby byl nevhodný pro svoji nízkou transparenci a zejména proto, že sám o sobě zvyšoval tlak na růst ceny. Všichni spotřebitelé byli vystaveni tržnímu riziku, které bylo kumulováno do jediného dne, a neměli tak svobodu volby, kdy elektřinu nakupovat. Tím se eliminovala možnost konkurence mezi dodavateli. Všichni dodavatelé konečným zákazníkům pořídili elektřinu za stejnou cenu vzešlou z aukce, a tudíž konkurence v podstatě neexistovala. ČR v roce 2004 vstoupila do EU a spolu s tímto krokem se také zavázala přistoupit k liberalizaci trhu s elektrickou energií.

Burza

Obchodování s komoditami, mezi které se elektřina řadí, je staré jako burzovní obchody samy. Byly to právě komodity, které patřily mezi první předměty burzovních transakcí na většině světových burz. Nejinak tomu bylo i v případě pražské burzy, na jejímž parketu se komodity obchodovaly již v roce 1871. Bylo proto logické, že se pražská burza o obchodování komodit začala zajímat i nyní a možnost založit platformu, která by obchodování s elektřinou posunula na úroveň požadovanou Evropskou unií, bez váhání využila.

Po dvou letech fungování lze říci, že mise byla úspěšně splněna a že se PXE stala respektovaným trhem, který svým významem přesáhl hranice České republiky. Konečně tak mohou dodavatelé, ale i koncoví odběratelé sledovat cenový vývoj kontinuálně. Ceny jsou transparentně zveřejňovány v reálném čase, a každý má tak možnost sledovat jejich vývoj včetně historie. Tato zdánlivá drobnost je jedním z klíčových přínosů PXE.

Vliv na spotřebitele

Jak profituje z fungování PXE koncový spotřebitel? Odpověď je jednoduchá - prostřednictvím svého dodavatele. Energetická burza dala dodavatelům elektřiny možnost větší soutěže o koncového zákazníka. Díky kontinuálnímu obchodování si dnes může dodavatel zajistit elektřinu k dodání prakticky kdykoliv a záleží jen na jeho obchodním rozhodnutí, ve který okamžik tak učiní. Nakoupí-li na trhu výhodně, může svým zákazníkům nabídnout nižší tarify, a tím i získat větší počet klientů. Rozhodně by tedy mělo platit, že pokud je cena elektřiny na burze nízká, mělo by se to odrazit i na cenách pro koncového odběratele, tedy i pro domácnosti. Pokud tento servis klienti dodavatelů nedostávají, není to vinou burzy, ale příslušného dodavatele. Konkurence na trhu opravdu začíná fungovat a klient by se v případě pochyb o kvalitě servisu neměl rozpakovat obrátit se na konkurenci. Již neplatí, že ceny se liší jen nepatrně nebo dokonce vůbec. Dodavatelé musí o své zákazníky bojovat s vědomím, že každý je důležitý. Právě nastartování konkurenčního prostředí je přímou zásluhou liberalizovaného trhu s elektrickou energií, a tedy i Energetické burzy Praha.

Zdroj: HN

Více o autorovi se dozvíte na janhysek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 893)
Ne (408)

Celkový počet hlasů: 4301

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...