Soros: Riziko druhého poklesu ekonomiky trvá; kritika zváštní daně bank

29.01.2010 14:25

Soros: Riziko druhého poklesu ekonomiky trvá; kritika zváštní daně bank

Světové ekonomice hrozí vážné riziko pádu do další recese. V rozhovoru pro CNBC to uvedl investor George Soros s tím, že umělá podpora, která ekonomice byla poskytnuta, již zafungovala a světová ekonomika se stabilizovala. Pokud ovšem dojde k příliš brzkému stažení stimulu, hrozí druhý pokles.

Podle Sorose se musí na podporu oživení v USA snížit počet domácností, které nejsou schopny splácet hypotéky. Navrhuje tak, aby byla vlastníkům nemovitostí, kterým hrozí default, poskytnuta možnost nemovitost pronajímat namísto toho, aby z ní byli vystěhováni. To by podle Sorose umožnilo společnostem Fannie Mae a Freddie Mac tyto nemovitosti kupovat, což by následně podpořilo ceny a zastavilo aukce, které strhávají trh dolů.

Soros také uvedl, že Řecko se defaultu vyhne a zbaví se svých ekonomických problémů. Maďarsko, které podle investora mělo podobné problémy, se dokázalo vzchopit během šesti měsíců. Řecko by se podle jeho názoru „mohlo opřít o Německo, to ale nemá náladu na to, za někoho platit“, udělá ale vše pro splnění podmínek stanovených ze strany ECB.

Na ekonomickém fóru v Davosu se Soros naopak opřel do plánu Baracka Obamy uvalit zvláštní daň na velké banky. Plán je podle něj minimálně předčasný. Další návrhy, které chce Obama zavést a které se zaměřují na omezení velikosti bank a jejich aktivit, zase podle Sorose možná nepůjdou tak daleko, jak si Obama slibuje. "Zdanit banky, když dělají maximum možného, aby se dostaly z problémů, to je přesný opak politiky, kterou je třeba prosadit," řekl Soros na okraj jednání v Davosu. Soros je protřelým investorem, který získal značné jmění spekulacemi na finančních trzích.

Obama minulý týden mimo jiné sdělil, že bude chtít od bank, aby postupně vrátily pomoc, kterou získaly od daňových poplatníků. Celkem by tak velké finanční domy měly zaplatit až 117 miliard dolarů (zhruba 2,2 bilionu Kč), ani tak ale zřejmě neuhradí veškeré náklady, které vláda s jejich záchranou měla. Jiné Obamovy návrhy, především ty, které se týkají komplexní reformy fungování finančních trhů a dohledu nad nimi, ale Soros podporuje. Líbí se mu také Obamův návrh zakázat bankám obchody na vlastní účet a investice do hedgeových fondů či fondů soukromého kapitálu.

Soros se dotknul i masivní finanční a obchodní nerovnováhy, hlavně mezi Spojenými státy a Čínou. To je podle něj nutné řešit, aby se zabránilo vzniku dalších bublin. Čína by tak podle Sorose například měla nechat svou měnu jüan zpevnit vůči dolaru. Důvodů k revalvaci čínské měny podle Sorose neustále přibývá.

Zdroj: CNBC, čtk

 

Diskutovat o tomto tématu můžete na investičním fóru.

 

Jan Hýsek

  

  • Chcete se rychle orientovat ve finančních serverech? iAkcie jsou to co hledáte.

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 891)
Ne (406)

Celkový počet hlasů: 4297

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...