Střípek z české realitní krize
Včera jsme přinesli zprávu o tom, jak developeři „vyrábějí“ další ležáky v podobě dalších a dalších neprodaných a možná i neprodejných nových bytů. Ale ono jde i o něco jiného. Dovolte mi, abych vám zprostředkoval zkušenost mých přátel. Říkejme jim třeba – „originálně“ - Novákovi.
Pan Novák je šéfkuchař s dlouholetou praxí v nejlepších hotelích. Paní Nováková je zase zkušená účetní. Mají dospělou dceru, která je provdaná a žije v zahraničí. Oba jsou ve středním věku, byt mají splacený, něco si našetřili. Říkáte si, že takoví lidé by si mohli otevřít vlastní restauraci? Je to napadlo také. A tak se i stalo.
Společně se společníkem, kterému dříve trochu pomáhali s jeho již druhou restaurací, otevřeli pizzerii v jedné z nových pražských čtvrtí. Protože chtěli mít špičkové vybavení, které jim dlouho vydrží a chtěli splnit všechny možné předpisy, investice do restaurace dosáhly 4 milionů korun.
Zpočátku měli úspěch. Hned první den byla tržba 30 000. Restaurace se stala oblíbeným podnikem. Konec konců, vařili tam rozhodně dobře a poblíž nebyla žádná velká konkurence. Majitel prostoru jim jej totiž pronajímal proto, aby měl kam chodit na jídlo. Pan Novák odhadoval návratnost investice na 14 měsíců. To znělo báječně. I když je v tom zahrnuta práce majitelů, tak přece jenom by šlo o roční výnos zhruba 85%!
Po třech měsících však klesla návštěvnost. Dokonce tak, že občas museli restauraci dotovat ze svého. Nájem tohoto docela velkého prostoru i s dalšími poplatky činil více než 100 tisíc měsíčně. Naštěstí s úderem března začali lidé zase chodit. Vše šlo dobře až do konce června. Pak jako když utne. Hosté skoro nechodili a nelepšilo se to.
Novákovi přemýšleli a zjišťovali, proč se to stalo. Pak na to přišli. V té nové čtvrti jasně dominují byty na pronájem a nájemníci už nebyli schopni nájem utáhnout. A tak se na začátku léta hromadně odstěhovali. Když teď po setmění vykouknou Novákovi ven z restaurace, vidí jenom velmi málo rozsvícených oken.
V rámci úsporných opatření musela paní Nováková opustit místo účetní a věnovat se plně restauraci. Co si budeme povídat, i když se Novákovi hodně snažili vybírat personál tak, aby je moc neokrádal, stejně se jim to nepodařilo.
A tak musí paní Nováková na vše dohlížet osobně a téměř nepřetržitě. Třeba i 14 hodin denně. Pan Novák stále pracuje jako šéfkuchař v hotelu, aby měli stálý příjem. Paní Nováková teď pracuje ve vlastním podniku jako číšnice, myčka nádobí, uklízečka a obecně jako supervizor personálu restaurace. Zhubla a vypadá velmi unaveně. Novákovi se modlí, aby se situace otočila, jinak také mohou přijít o celoživotní úspory.
V naší realitní krizi tedy nejde jen o nové neprodané byty, ale i ty o prázdné nepronajaté. Při minulém sčítání lidu v roce 2001 bylo shledáno 10% pražských bytů jako trvale neobydlených. Jsem zvědav na aktuální čísla.
Hynek Rozkovec, burzovni-noviny.cz, o autorovi
hynek.rozkovec(z)akciecz.cz
Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.
Štítky:
reality | nemovitosti | krize | restaurace | podnikání
Hynek Rozkovec
Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám
Zkušenosti
Akciecz běží díky fin. podpoře
Představení
Obrazem
Návody
Jak to udělat, aby peníze pracovaly pro mne a ne já pro ně
Odkazy
Akcie, Daně, Hodnocení makléřů, Knihy, Komodity, Kód, Osobnosti, Peníze, Psychologie, Reality, Ropa, Zlato, Další odkazy