Yoshikami a komodity: Hrozí stagflace, kupujte komodity a společnosti se silnou rozvahou

17.06.2009 11:09

Komentář autora: Uhádnete proč je těžební sektor jeden z mých nejoblíbenějších?

Yoshikami: Hrozí stagflace; kupujte komodity a společnosti se silnou rozvahou

Přestože se stále častěji objevují zprávy, které dávají naději, že deprese je již zažehnaná, je důležité si uvědomit, že podstatné problémy týkající se americké i globální ekonomiky zde ještě přetrvávají. Ve skutečností se může stát, že s cenou ropy na 70 dolarech za barel a s rostoucími výnosy státních dluhopisů budeme čelit hrozbě, která se ukázala pro portfoliové investory před desetiletími jako destruktivní: stagflaci. Toto je názor Michaela Yoshikamiho, prezidenta a hlavního investičního stratéga společnosti YCMNET Advisors.

Stagnující ekonomika spojená s inflací může paralyzovat výnosy investic, protože společnosti budou zároveň čelit rostoucím úrokům a stále slabé ekonomice. Vyšší náklady půjček a stoupající ceny také snižují nákupní sílu spotřebitelů. Stagflace je tak velmi destruktivní silou, která vyžaduje proaktivní investiční strategii.

Komodity jsou oblastí, která díky vyšší inflaci získá. Obilovinám, energiím a kovům se v inflačním prostředí daří dobře. A obvykle těmto reálným aktivům svědčí i růst úrokových sazeb.

Společnosti, které vyplácejí dividendy, mohou v prostředí rostoucích úrokových sazeb také pomoci portfoliové strategii. A to tím, že průběžně poskytují cash flow zároveň s očekávaným zhodnocením ceny akcie. A při hledání vhodných cenných papírů je třeba zaměřit pozornost na silné rozvahy a silné volné cash flow; to by měla být výběrová kritéria pro akcie, které se ve stagflačním prostředí vyplatí vlastnit.

Přestože tmavé mraky se ze světové ekonomiky mohou zvednout, stále platí, že bouřlivé prostředí ještě po určitou dobu potrvá. S nižším růstem HDP a zřejmě nastávající celosvětovou inflací to bude tvrdé investiční prostředí. Buďte proaktivní – to je návod na to, jak přežít stagflaci, radí Michael Yoshikami.

Zdroj: CNBC, Patria.cz

Více o autorovi se dozvíte na janhysek.com

Přidat.eu záložku

Chcete nastavit vaše investiční portfolio nebo udělat jeho audit? Napište nám

Zkušenosti

Také máte někdy pocit, že kam se podíváte, tam se někomu daří a...

Akciecz běží díky fin. podpoře 

Anketa

Líbí se vám nový design našich stránek?

Ano (3 866)
Ne (381)

Celkový počet hlasů: 4247

Představení

07.05.2023 01:34
Máme dvacet let profesionálních zkušeností s nastavováním našich...

Obrazem

Chcete z roku 2021 udělat parádní rok a splnit si svoje plány a sny?...